Forensisch congres Davos

Aanmelden

Docenten / Workshopleiders

 

Programmacommissie

 

Harry Stikkelbroeck heeft lang gewerkt in de rechterlijke organisatie. Zijn laatste functie was senior raadsheer in de afdeling strafrecht van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden; hij was daar ook enige tijd voorzitter van de Penitentiaire Kamer. Daarvoor was hij werkzaam als officier van justitie eerste klas bij het Landelijk Parket en het arrondissementsparket Arnhem, en daarvoor is hij strafrechter in eerste aanleg geweest te ’s Hertogenbosch. Eerder was hij geruime tijd (straf)advocaat. Van 2014 tot eind 2022 is Harry voorzitter geweest van het Adviescollege Verloftoetsing TBS. Harry is als docent verbonden aan SSR, het opleidingsinstituut voor de rechterlijke organisatie. Zijn aandachtsgebied is onder meer interpretatie van forensisch bewijs en bewijswaardering in het algemeen. Op dat gebied heeft hij ook meegewerkt aan publicaties. Harry is ook verbonden aan de Beroepsopleiding Advocaten, als beoordelaar.


Barbara Koudstaal is klinisch psycholoog. Zij begon haar carrière in de forensische jeugdzorg en maakte in 1998 de overstap naar de TBS. In die periode startte zij ook als Pro justitia rapporteur. Na vier jaar TBS-kliniek ‘de Singel’ en vijf jaar de ‘Therapie afdeling’ van het Penitentiair Selectie Centrum in Scheveningen, maakte zij in 2007 de overstap naar FPC de Kijvelanden. Daar was zij 11 jaar lang verantwoordelijk voor de resocialisatieafdeling en de transmurale patiënten en maakte zij de laatste jaren deel uit van het management team. Ook was zij praktijkopleider voor de KP-opleidelingen. Zij is naast haar werk blijven rapporteren en is ook Raad geweest van de Penitentiaire kamer. Vanaf 2016 is zij toetser bij het NRGD. Sinds begin 2018 werkt zij als ZZP-er en is zij lid van het Adviescollege Verloftoetsing TBS. Daarnaast verricht zij Pro justitia rapportages, consultaties en supervisies en is zij docent bij SSR.


Linda Vijlbrief is thans werkzaam als advocaat-generaal. Zij is hoofd van het Expertisecentrum Bijzondere Penitentiaire Zaken van het OM, dat onder meer adviseert op het gebied van de oplegging van de tbs en de tenuitvoerlegging daarvan. Voordat zij advocaat-generaal werd heeft zij als officier van justitie gewerkt en daarvoor als advocaat. Linda doceert bij het studiecentrum voor rechtspleging (SSR), was jarenlang beklagvoorzitter bij een Penitentiaire Inrichting en is lid (geweest) van verschillende beklag- en beroepscommissies in het gezondheidsrecht. Tevens houdt zij zich voor de LSR (landelijke selectie rechtspraak) bezig met de selectie van rechters-en raadsheren in opleiding.



 

Frank Kruisdijk is psychiater en werkte in diverse (dag) klinische GGZ/psychotherapeutische en forensische behandelsettings. Aandachtsgebieden, voordrachten en publicaties betreffen de vormgeving van klinische psychotherapie, agressie en impulsiviteit, terugdringen van separaties, hantering van bijwerkingen van psychofarmaca, farmaco-genetica en wisselwerking tussen soma en psyche. Hij promoveerde op het effect van (gebrek aan) bewegen bij ernstige depressie en schizofrenie.Als vast gerechtelijk deskundige actief vanaf 1990 (NRGD-register 2012), ambulant en vanaf 1999 tot heden ook in het PBC. Naast het verrichten van eigen Pro Justitia-rapportages is hij supervisor voor psychiater-rapporteurs in opleiding en begeleidt de onderzoekende teams als procespsychiater. Vanaf 2018 psychiater-lid van het Adviescollege verloftoetsing TBS.



Medy Hulshof is gz-psycholoog. Zij begon haar carriere in de forensische jeugdzorg en is van 2009 tot en met 2019 verbonden geweest aan Forensisch Centrum Teylingereind. Ze was hoofdzakelijk verbonden aan de observatieafdeling jeugd, ook wel bekend als ForCa. Van 2020 tot en met 2023 is zij als behandelcoordinator werkzaam geweest in het PPC. Daarnaast rapporteert zij tot op heden zowel klinisch (Pieter Baan Centrum en ForCa) alsook ambulant. Zij is zowel voor jeugd alsook volwassenen NRGD geregistreerd. Naast het verrichten van pro Justitia onderzoeken, is zij supervisor voor gz-psychologen in opleiding en begeleidt de onderzoekende teams (ForCA) als proces-professional.



 

Coen van Gestel is psychiater en inmiddels ruim vijf jaar geneesheer-directeur bij De Forensische Zorgspecialisten, beter bekend als de Van der Hoevenkliniek en de Waag. Het grootste deel van zijn loopbaan heeft hij gewerkt in het forensische veld, met name bij De Kijvelanden, de FPK van (inmiddels) Inforsa en de Waag. Hij rapporteert pro Justitia sinds 1998, toen dat nog kon na een ‘cursus’ van een middag en als basisarts. Inmiddels is het palet aan zaken breed: opleggingsrapportages, rapportages in hoger beroep, Tbs-verlenigingsonderzoeken en onderzoek naar levenslang gestraften. Coen is tot 2020 voorzitter geweest van de Vereniging van pro Justitia Rapporteurs (VVR). Momenteel is hij secretaris van het bestuur van de Afdeling Geneesheer-directeur van de NVvP.

 

 

Docenten / Workshopleiders

 

Henri Beunders werkt als mentaliteitshistoricus in de wereld van media, cultuur en geschiedenis, met tal van adviesfuncties en rapporten inzake de publieke sfeer tussen overheid, beroepsgroepen en de burgers. Hij treedt ook op als forensisch adviseur bij juridische geschillen over mediaberichtgeving. Als hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie (EUR) startte hij academische en postacademische opleidingen. Als onderzoeker schreef hij over politie, OM, Rechterlijke Macht enerzijds en media en publiek anderzijds, zoals in ‘Hoeveel recht heeft de emotie?’ (2018). Centraal staat altijd de vraag naar de vraag wie wie en hoe beïnvloedt. In 2020 verscheen ‘Optocht der tattoos. De jacht op een betekenisvol bestaan’. Dit jaar 2025 verschijnt: ‘Fanatieke Fantasten. Dromen over het redden van de wereld’. Zie verder: www.henribeunders.com.



Gerben Meynen is psychiater en filosoof. Hij promoveerde in de filosofie en in de geneeskunde en is sinds 2006 werkzaam als psychiater bij de polikliniek voor Angst en dwang van GGZ inGeest in Amsterdam. Aan de VU is hij hoogleraar ethiek, in het bijzonder bio-ethiek, en in Utrecht hoogleraar forensische psychiatrie. In zijn onderzoek houdt hij zich onder meer bezig met het grensvlak van psychiatrie, strafrecht en ethiek, en daarbij ook met de betekenis van neurowetenschap voor het (straf)recht. In 2021 ontving hij een NWO Vici subsidie voor onderzoek naar verantwoord gebruik van opkomende neurotechnologie in het strafrecht.



 

Kort na het behalen van zijn masterdiploma in analytische chemie begon Jan de Koeijer zijn carrière bij het Nederlands Forensisch Instituut als teamleider voor Documentonderzoek, Vingerafdrukanalyse en Forensische Fotografie. Van 1992 tot 2011 werkte hij ook als deskundige in zaken met betrekking tot zowel betwiste documenten als glasanalyse. Sinds 2011 richt Jan zich op de interdisciplinaire aspecten van forensisch onderzoek en werd hij leider van het Interdisciplinair Forensisch Onderzoeksteam (IDFO). In deze rol adviseert, coördineert en rapporteert hij over interdisciplinair forensisch bewijs in strafzaken. Naast zijn werk aan zaken heeft Jan een grote interesse in evaluaties op activiteitsniveau en het combineren van forensisch bewijs uit verschillende disciplines. Hij geeft ook onderwijs over deze onderwerpen aan diverse partners binnen het strafrechtsysteem.

 

Dr. Richard Vuijk is klinisch psycholoog-psychotherapeut, werkzaam bij Sarr Autisme Rotterdam (TOP GGz gecertificeerd), onderdeel van Antes binnen Parnassia Groep. Hij is eigenaar van AutismeSpectrumNederland, en hij is docent en cursusleider bij de Parnassia Groep Academie en verschillende regionale instellingen voor nascholing en opleiding in de GGZ (RINO). Hij doet onderzoek naar psychodiagnostiek, persoonlijkheid(spathologie) en psychotherapie bij volwassenen met ASS. In 2022 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Adults with autism spectrum disorder: Diagnostic assessment, personality (pathology), and psychotherapy. Van zijn hand verschenen in 2023 (eerste druk 2014 en Engelse versie 2024) de derde geheel herziene druk van het Nederlands Interview voor Diagnostiek Autismespectrumstoornis bij volwassenen (NIDA) en in 2018 de Werkwijzer - Psychodiagnostiek autismespectrumstoornis volwassenen, beide kosteloos beschikbaar gesteld voor zorgvuldige diagnostiek van ASS bij volwassenen. Voor zijn onderzoek naar schematherapie bij volwassenen met ASS en persoonlijkheidsstoornis ontving hij in 2016 een eervolle vermelding op het Nationaal Autisme Congres en in 2018 de Jeffrey Young Investigator Award van de International Society of Schema Therapy. Zijn publicatie ‘Autisme en/of een persoonlijkheidsstoornis? GZ-psychologie, 12(5), 21-23.’ uit 2020 behaalde de 2e plaats in de Top 5 van de online meest gelezen premium artikelen in 2020 van het tijdschrift GZ-psychologie. Bij de RINO Groep te Utrecht is hij in de specialistische opleiding tot klinisch neuropsycholoog verkozen tot docent van het jaar 2021-2022.